Imbratisarea este unul dintre uimitoare cadouri pe care il poti oferi unei persoane. Imbratisarea este o forma de terapie. Ba chiar, poti spune ca imbratisarea este cea mai puternica forma de comunicare intre oameni.

Cand esti imbratisat ai senzatia de confort, de grija, de dragoste, de intelegere. Tocmai de aceea, imbratisarea zilnica este o idee excelenta.

Insa beneficiile merg mult mai departe de atat. Schimbarile pe care le experimentam atunci cand imbrasisam sau suntem imbratisati pot fi descrise drept cele mai intense experiente ale fiintelor umane.

 

Iata alte beneficii ale imbratisarii:

 

  1. Echilibreaza sistemul nervos

Doar imbratisand pe cinena, sistemul nervos al acelei persoane incepe sa se echilibreze. Corpusculii Vater-Pacini sunt mecanoreceptori din piele responsabile de sensibilitatea la vibratii si presiune sunt legati de creier prin sistemul nervos.

Asta inseamna ca sunt foarte sensibili la atingere. Iar cand cineva este imbratisat sistemul sau nervos parasimpatic se echilibreaza.

 

  1. Reduce nivelul stresului

Imbratisarea poate reduce imediat si nivelul stresului. Adesea, oamenii subestimeaza puterea imbratisarii. Insa, atunci cand esti imbratisat, nivelul cortizolului care circula prin corp scade rapid.

Ceea ce inseamna ca mintea ta se poate calma si gandi fara stres.

 
  1. Imbunatateste starea de spirit

Cand imbratisezi pe cineva, productia de serotonina, hormonul care raspunde de starea de bine, de calm, de liniste,  incepe sa creasca. Acest neurotransmitator imbunatateste si imaginea de sine.

Atunci cand imbratisezi pe cineva, creierul incepe sa elibereze mai multa serotonina si endorfine in sange ceea ce creeaza placere si elimina tristetea.

 

  1. Relaxeaza corpul

Imbratisarea are ca efect si relaxarea muschilor. Atunci cand esti imbratisat muschii se elibereaza de tensiunea acumulata in ei.

 

    5. Imbunatateste sanatatea inimii

Imbratisarea are abilitatea uluitoare de a reduce ritmul cardiac. Si cu cat un ritm cardiac mai redus cu atat scade riscul de boli cardiovasculare.

Pe scurt, oamenii ar trebui sa se imbratiseze zilnic daca vor sa fie sanatosi atat fizic cat si psihic si mai ales fericiti.

 

    6. Imbunatateste stima de sine

Inca de cand ne nastem, atingerea familiei ne arata cat suntem de iubiti si ne simtim speciali. In timpul copilariei, imbratisarile pe care le primim cresc in noi simtul ca suntem valorosi. Aceste informatii le purtam la nivel celular si la maturitate. Asocierea dintre stima de sine si senzatia tactila din primii ani de viata o pastram toata viata.

De aceea, atunci cand ne simtim descurajati, confuzi, o imbratisare face minuni. Prin imbratisare se acceseaza amintirile legate de stima de sine, iubire si apreciere din copilarie.

 

    7. Imbunatateste relatiile

Pornind tot de la amintirile din copilarie, imbratisarea creeaza sentimentul de siguranta, securitate, incredere. Acestea sunt bazele unei relatii sanatoase, indiferent de tipul sau. Mai mult, cercetatorii au demonstrat ca partenerii care se imbratiseaza mai des sunt mai fericiti in cuplu, relatia lor este mai puternica.

Imbratisarea incurajeaza empatia, intelegerea. Si nu e de neglijat nici faptul ca de la o imbratisare se ajunge ca 1+1 sa fie 3 sau mai multi.

 

    8. Benefica pentru batrani

Batranii beneficiaza din plin de pe urma imbratisarilor. La un azil de batrani din Statele Unite s-a efectuat un experiment in urma caruia persoane de diferite varste au vizitat azilul si i-au imbratisat cu caldura pe batrani. Concluziile au fost uluitoare. Batranii imbratisati aveau de trei ori mai multa energie decat grupul de control, se puteau concentra mai bine, dormeau mai bine si erau mai putin stresati.

 

Sursa: higherperspectives.com, wakeupyourmind.net, sfatulparintilor.ro

Sursa foto: James Fernandes Silva de la Pixabay

 

 

Opinii

Nici o opinie la aceasta pagina.

Părerea ta contează.