Cristalele incolore de cuart se mai numesc si „cristale de stanca“. Datorita prezentei unor impuritati, se cunosc si o serie de cristale de cuart colorate. Astfel, ametistul isi datoreaza culoarea violeta prezentei urmelor de fi er, cuartul rozé – manganului ori titanului, cel fumuriu – diferitelor minerale radioactive.

Cuarturile apar cel mai adesea sub forma „florilor de mina“, a clusterelor, concrescente de mai multe cristale, pornite dintr-o baza comuna, in care deseori pot fi incluse si alte minerale,cum sunt turmalinele, unele metale (cupru), ori pietre semipretioase.

Procesul de formare a cristalelor de cuart este extrem de lent – se apreciaza ca pentru depunerea a cativa milimetri sunt necesari mii de ani.

Membrii unei asemenea „flori“ sunt ca o familie de cristale, fiecare avand un model propriu energetic, vibrational, care se acordeaza in mod armonios cu vibratiile celorlalti, ca intr-o orchestra. Ei emit energia spontan, incarcandu-se unul de la celalalt.

Scurt „istoric“ al cristalelor de cuart

Multe practici terapeutice ale culturilor antice includeau purtarea de talismane si amulete la gat, formate din diferite pietre, in functie de suferinta avuta. si in Roma antica se foloseau pietrele, pentru efectul lor pozitiv asupra corpului. In scrierile latinesti si grecesti gasim nenumarate trimiteri la talismane bazate pe pietre, avand rol in mentinerea sanatatii, in protectie si in atragerea virtutilor.

Mai apoi, in Evul Mediu, gasim informatii privitoare la utilizarea cristalelor in legendele despre Regele Arthur si Merlin. Conform traditiei, renumita spada a Regelui Arthur, Excalibur, era invincibila datorita faptului ca avea incastrata in garda un cristal. In ceea ce-l priveste pe Merlin, se spune ca el ar fi folosit sfera de cristal si ar fi avut acces la stiinta atlanta. Venind mai aproape de timpurile noastre, este cunoscut faptul ca atat Paracelsus, cat si Nostradamus foloseau o sfera de cristal. Despre Nostradamus se spune ca-si tinea sfera pe un trepied din cupru si ca o activa cu ajutorul unei baghete atlante. Si lucrarile de astrologie mai vechi, scrise in sanscrita, vorbeau despre originea si puterea pietrelor, sfatuindu-I pe oamenii nenorocosi sa poarte diferite tipuri de pie tre pentru a contracara efectele negative ale planetelor.

In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva caracteristici si calitati atribuite unora dintre principalele cristale folosite in confectionarea pandantivelor si bijuteriilor.

Ametistul

Este unul dintre cele mai potrivite cristale pentru meditatie, datorita culorii sale care corespunde vibratiei superioare a celui de-al treilea ochi.

Are rolul de a linisti gandurile lumesti care inunda constiinta, deschizand astfel calea catre starea de meditatie.

Ametistul initiaza intelepciunea si intelegerea superioara, fiind foarte util celor care au pierdut o persoana draga. El este numit si „piatra sufl etului“, deoarece comunica direct cu acesta, fiind ideal pentru relaxare sau meditatie.

Pandantiv aurit confectionat din agat, onix alb, onix negru si cuart fumuriu. Central a fost amplasat un monocristal de ametist.

Datorita efectului sau calmant, ajuta persoanelor care sunt stresate, epuizate de munca sau aflate in stari mentale deosebite. Este ideal pentru ameliorarea durerilor de cap care se datoreaza tensiunii, deoarece are darul de a linisti anxietatea; pentru persoanele usor enervabile, pentru cele care sufera de cosmaruri frecvente. Acestea pot purta, inainte de a adormi, un ametist in dreptul fruntii si il pot programa sa le ghideze mintea in timpul somnului, in mod protector, dupa care il vor tine sub perna pe parcursul noptii.

Ametistul se armonizeaza cu cuartul rozé. Ele pot fi folosite impreuna in cristaloterapie, ca bijuterii sau in meditatie, aducand o echilibrare calma a energiilor mentale si emotionale.

Ametistul este destul de raspandit in natura, deci usor de procurat. Culoarea lui merge de la purpuriu-inchis pana la aproape alb, cu o palida nuanta cromatica. In general, pretul lui creste proportional cu profunzimea culorii si claritatea sa.

Cuartul roz

Este esential pentru chakra inimii. Energia sa este deosebit de utila pentru autodesavarsire, autoiluminare si pace interioara.

Este destinat persoanelor care nu au simtit inca adevarata esenta a Iubirii, astfel nefiind capabile sa aiba acces la taramurile interne ale inimii.

Cuartul rozé patrunde incet in cele mai intime camere ale chakrei inimii, acolo unde sunt stocate toate trairile emotionale. Ajutand la stergerea traumei inregistrate acolo, dizolva incarcaturile acumulate care blocheaza capacitatea inimii de a da si primi iubire. Pe masura ce se simte tot mai puternic prezenta iubirii, tristetea, frica si alte resentimente care blocau fluxul iubirii sunt inlocuite cu sensul profund al implinirii personale.

Aceasta, la randul sau, formeaza fundamentul pe care se cladeste apoi pacea interioara, pentru a deveni o realitate personala.

Cuartul rozé apare in cele mai variate forme. Cristalele mici sunt ideale pentru depuneri in scop terapeutic, ori pentru a fi purtate la gat sau in poseta. Dintre diferitele bijuterii cu cuart rozé, colierele sunt foarte indicate, deoarece, fiind pozitionate pe piept, stimuleaza permanent chakra inimii si tot ce este legat de ea. Clusterele din cuart rozé sunt rare si scumpe.

Procesul terapeutic in care se foloseste cuartul rozé poate dura luni si chiar ani, pentru a fi complet, in functie de adancimea la care s-a fi xat durerea interna si de dorinta persoanei

respective de a-si „reprograma“ inima. Pe durata acestui proces, se recomanda sa se poarte permanent o bijuterie din cuart rozé. In aceasta perioada, multe dintre energiile proprii vor fi internalizate si dedicate procesului de autovindecare.

Priviti-va in ochi si exprimati-va aprecierea legata de gandurile pe care le aveti. Reprogramati-va pe masura ce va ascultati comunicarile cu propria persoana, referitoare la

cele mai ascunse secrete. Umpleti in mod constient toate spatiile goale si invatati sa aveti incredere in propria persoana – singura care va fi permanent in preajma, indiferent ce se va intampla!

Aceasta este singura modalitate de siguranta personala. Toate celelalte atasamente din viata sunt schimbatoare, doar sufletul unit cu sinele formeaza baza pe care se pot ajusta toate schimbarile din viata.

Citrinul

Reflecta un domeniu cromatic de la galben-pal pana la maro-inchis. Este asociat cu chakra (sub)ombilicala. Culoarea sa galbena stimuleaza sistemul fi zic. Energia citrinului este asemanatoare cu cea solara: Incalzeste, penetreaza, energizeaza, este datatoare de viata.

Se pot folosi cristale de citrin pe centrul inimii, cel solar si cel ombilical, pentru reenergizarea corpului, precum si pentru echilibrarea centrului ombilical cu cel al inimii.

Deseori, constrictii temporare ale chakrei ombilicale pot cauza diferite probleme ale corpului fi zic, cum sunt digestia proasta, infectiile vezicii si rinichilor, constipatia. In asemenea cazuri, se pot plasa cristale de citrin direct pe zona afectata, pentru a sparge si dizolva corelatiile psihice si emotionale create de problemele fizice.

Pandantiv aurit confectionat din agat, onix alb, carneol si cuart fumuriu. Central, pentru a conferi mai multa forta, a fost montat un monocristal de citrin.

Cuartul fumuriu

Este cea mai stralucitoare dintre toate pietrele inchise la culoare si are cea mai mare putere in lumina de culoare neagra. Culoarea neagra fiind asociata cu prima chakra, cuartul fumuriu este cel mai important mijloc pentru stimularea si purifi carea acestui centru energetic in cadrul cristaloterapiei.

Energia sa va initia miscari ale fortelor primare in corp. Va activa instinctul de supravietuire al primei chakre, dar intr-o forma purifi cata.

Cuartul fumuriu inspira persoana ce il folo seste sa accepte provocarea si responsabilitatea schimbarii calitatii vietii cuiva si a vietii pe Pamant. Datorita pro prie tatilor sale, este foarte util in lucrul cu persoane cu tendinte suicidale. Prin forta luminii din el, pe care o aduce in planul material, atitudinile de acest tip pot fi transformate intr-o necesitate imperioasa de a(-ti) transforma viata.

Cuartul fumuriu ajuta pe oricine „sa cada la pace“ cu corpul sau, cu inima sa, cu viata sa, dar si cu lumea. Aceasta acceptare va duce persoana respectiva spre un sentiment elevat de iubire a propriei persoane, dar si a altora.

Acest tip de cuart aduce forta Iubirii din chakra inimii in cea a radacinii, tocmai de aceea este benefica folosirea sa in cazul persoanelor deprimate, obosite, ori care au aspiratii inalte, dar sunt incapabile sa se ridice pana la standardele lor. El permite manifestarea viselor si viziunilor pe Pamant.

Fata de unele pietre care supreseaza caile negative (cum este malachitul), cuartul fumuriu dizolva aceste energii, pe masura ce le intalneste. Prin frecventele inalte la care vibreaza, el purifica cele mai multe dintre caile negative si „molozul“ aurei. Lucrul cu el poate aduce dupa sine o schim bare radicala in com portarile legate de natura egocentrica, inferioara, a omului, care se sterge si este inlocuita cu atitudini si cai de viata pozitive.

Pandantiv aurit confectionat din agat, citrin, onix alb, onix negru si cuart fumuriu. Central, regasim un cristal pur de cuart. Rolul sau este in special de protectie.

Carneliana

Este una dintre cele mai populare pietre din (sub)familia calcedoniei, de culoare rosie-portocalie. Este un simbol al puterii si frumusetii pe planeta noastra: ea reprezinta zorii auriu-portocalii, apusurile rosii, frunzele de toamna si bogatia pamantului fertil. Ea il poate invata pe utilizator cum sa-si gaseasca locul in viata si cum sa-si foloseasca fortele personale in lumea fizica.

Carneliana nu este o sursa energetica puternica, dar, in loc de a proiecta si emana lumina, asa cum fac pietrele transparente cu vibratii superioare, ea reflecta profunzimile cromatice ale propriei lumi fi zice.

Serveste la „pamantarea“ energiilor si pentru manifestarea in planul fi zic.

S-a dovedit utila pentru persoanele distrate, confuze, nefocalizate. Este capabila sa lege atentia in prezent, astfel incat persoana respectiva sa se poata concentra asupra intamplarilor cotidiene, devenind prin aceasta mai productiva. Folosita in meditatie, carneliana permite focalizarea mintii spre intentii si scopuri mai inalte.

Sursa articolului: Revista Lumea Feng Shui, nr 8, pg 7