Dacă vrei să îți schimbi viața, începe prin a schimba modul cum vorbești cu tine, prin a modera dialogul tău interior.

Vocea ta interioară are un impact enorm asupra ta ca persoană și asupra modului cum îți trăiești viața. Deși pare greu, cu exercițiu susținut îți poți schimba discursul interior. De ce ai vrea să faci asta? Ei bine, pentru că te binedispune, îți crește încrederea în tine, îți permite să atragi ceea ce-ți dorește inima și te ajută să reduci stresul.

Dialogul tau interior îți alimentează atât imaginea cât și stima de sine. Fără ca măcar să fii conștient de asta, mintea sa subconștientă și-a stocat o imagine a cine ești și de ce ești capabil bazat pe toate opiniile despre tine pe care le-ai acumulat de-a lungul vieții. De exempu, dacă te vezi slab la chimie, vei avea rezultate slabe la chimie; dacă îți spui ”urăsc să vorbesc în public”, te vei comparta în așa fel încât vei evita situațiile când trebuie să vorbești în public. Chiar dacă faci ceva care contravine convingerilor tale, vei abandona repede, pentru că nu se potrivește percepției tale actuale despre tine și vei reveni la comportamentul tău ”normal”. Ți se pare ceva cunoscut? Atunci citește mai departe.

Acest discurs interior, sau dialog cu sinele, se produce în zona conștientă a minții noastre. Majoritatea dintre noi însă nu suntem conștienți că aceste discursuri interioare se comportă ca niște ”comenzi” pentru subconștientul nostru, a cărui datorie este să urmeze ”comenzile” date de mintea noastră conștientă.

Dacă ne spunem în mod repetat „Nu pot face acest lucru“, „Familia mea se destramă“,„Nu am niciodată destui bani“, atunci acestea devin „comenzi“ pentru subconștient, a cărui datorie este să lucreze neobosit pentru a se asigura că acestea sunt transformate în realitate.

Nu ne întreabă dacă acestea sunt comenzi bune sau rele (pentru noi). Pur și simplu le execută. Și câteodată este în detrimentul nostru.
Să-ți spun drept, și eu am avut până nu de mult acest obicei. Nu aș fi spus niciodată altei persoane ce îmi ziceam mie. Dar creierul poate zice chestii nebunești dacă scapă de sub control.

Așa că am adunat aici 4 pași pe care îi poți urma pentru a-ți cultiva un dialog interior pozitiv și constructiv, pași pe care mi i-am construit și care mi-au fost de mare folos. Urmând acești pași vocea ta interioară cu tentă negativă va dispărea încet, lăsând loc uneia pozitive care îți va da putere și te va susține în orice demers:

1.    Conștientizează-ți discursul negativ

În primul și în primul rând, trebuie să te asculți. Când devii tot mai conștient de ceea ce îți zici, vei începe să realizezi cât de des își fac apariția acele gânduri.

Fii atent și vezi dacă te surprinzi zicându-ți fraze ca: ”Nu sunt bun de nimic”, ”Ce stupid sunt”, ”E numai vina mea”. E util și să le scrii ori de câte ori ai ocazia, astfel vei găsi un tipar și vei putea analiza mai ușor convingerile bine înrădăcinate din spate care îți dictează aceste replici. În cazul meu, tiparul era reprezentat de un sentiment de vinovăție cronică care mă urmărea mereu (sunt mândră că pot folosi timpul trecut când amintesc de asta acum!) și care mă făcea să îmi adresez tot felul de replici dure și negative care mă aruncau într-o prăpastie fără fund ori de câte ori le verbalizam, imobilizându-mă.

2.    Întoarce-ți vorbele

Odată ce ai conștientizat componentele discursului interior negativ, încearcă să îl transformi într-unul pozitiv înlocuind afirmațiile negative cu unele ce au o conotație pozitivă:

”Nu sunt bun la asta” poate fi schimbat cu ”Sunt relaxat, sunt pregătit pentru asta, Pot să fac asta”

“Nu știu ce să zic/fac” poate fi schimbat cu “Găsesc ușor o soluție/cale.”

”Sunt vinovat de tot ce se întâmplă” poate fi schimbat cu ”Sunt un om bun și sunt exact acolo unde trebuie să fiu.”

3.    Concentrează-te pe momentul prezent

De multe ori, temerile pe care le avem sunt cele care construiesc o mare parte din discursul nostru interior negativ:  ”Vor râde de mine” ”Voi fi respins”, ”Nu am cum să reușesc” etc.

Sentimentul de anxietate este cauzat, de obicei, de lucrurile de care te temi că se vor întâmpla în viitor.

Concentrează-te asupra prezentului – este mai ușor de gestionat.

Concentrează-te asupra persoanei pe care vrei să o proiectezi ca atare.

Concentrează-te să fii cea mai bună versiune a ta în orice moment. La urma urmei, cu fiecare gând consumi energie prețioasă – de ce să nu o consumi în mod util, încurajându-te, în loc să-ți tai singur elanul și să-ți pui bețe în roate?

4.    Ține minte: ești cel mai bun prieten al tău!

Vorbindu-ți la modul denigrator sau peiorativ nu faci decât să-ți amplifici stresul și să te demoralizezi. Ai face asta unui prieten? Și atunci de ce să îți faci tocmai ție asta? Gândește-te cum ar fi să îi zici unui prieten: ”N-o să faci aia niciodată”, ”N-o să știi cum să rezolvi aia”, ”Arăți groaznic”, etc. Cum s-ar simți? Nu mai face asta. Nu te ajută cu nimic.

Nu e niciodată prea târziu să fii cel mai bun prieten pe care ai fi vrut să-l ai. Așa că apreciază-te și susține-te mereu, așa cum ar face cel mai bun prieten pentru tine.

Începe-ți ziua spunându-ți ”Sunt bun în tot ceea ce fac”, chiar dacă nu crezi 100% asta – pentru că mintea nu știe ce e bine pentru tine, cum ziceam și mai sus. În felul ăsta o vei educa și pe principiul ”fake it till you make it”/”prefă-te până îți iese”, chiar vei deveni tot mai bun în tot ceea ce faci, fii sigur de asta.

Discursul tău interior îți crează realitatea. E timpul să îți evaluezi cuvintele și să le transformi în gânduri și obiceiuri noi care te ajută să obții ceea ce îți dorești.

 

Sursa: artaechilibrului.com

Sursa foto: pixabay.com/user_LarisaKoshkina

Opinii

Nici o opinie la aceasta pagina.

Părerea ta contează.