Până de curând am evitat, pe cât se poate, psihoterapia online, aplicând-o doar în cazul persoanelor plecate din țară și da, pot exista și multe dezavantaje în ceea ce privește psihoterapia online și sunt situații în care ajută doar terapia față în față, psihoterapeut și client/pacient, însă cel mai important lucru în acest moment este să înțelegem că și acesta este un proces la care este necesar să ne adaptăm cu toate puterile noastre, să trecem cu bine și peste aceste situații dificile, să avem încredere în întregul proces terapeutic și să nu uităm faptul că Bunul Dumnezeu este alături de noi toți și ne va călăuzi în tot ceea ce facem.
În această perioadă dificilă pentru fiecare dintre noi, în aceste momente în care stările de panică și anxietate se intensifică, nivelul de stres este foarte ridicat, momente în care procesul de comunicare și afectivitate interumană suferă interferențe, psihoterapia online se poate dovedi de mare ajutor, mai ales atunci când este necesar să petreci mai mult timp în casă, iar brusc, programul zilnic este modificat complet, timpul se dilată, iar din toate direcțiile ești bombardat cu informații din ce în ce mai terifiante.
Numeroase studii au arătat faptul că psihoterapia online poate să fie de un real folos în diverse cazuri, fiind combinată și cu psihoterapia cognitiv-comportamentală (*Haberstroth et al., 2007; Shaw, H.E., & Shaw, S.F., 2006; Trepal et al., 2007, Barak et al., 2008).
Avantajele psihoterapiei online:
Poți să discuți cu psihoterapeutul tău din orice loc dorești;
Accesibilitate pentru persoanele care sunt limitate din punct de vedere fizic;
În această situație nu mai cheltui bani pentru mijloacele de transport, benzină etc. și nici nu îți mai pierzi timpul și răbdarea pe drum, în aglomerație;
Internetul poate oferi un nivel crescut în ceea ce privește anonimatul, ceea ce poate permite un nivel mai ridicat de încredere, dar și un tip de comunicare mult mai deschisă.
Psihoterapia online scade numărul absențelor motivate de vreme proastă sau în caz de restricție a circulației (cum este cazul situației prezente, în care este recomandată limitarea deplasărilor ca necesitate de prevenție și de scădere a riscului de contaminare cu coronavirus), ceea ce îți permite să participi la ședințe într-un mod regulat;
În mediul online ai acces la nenumărați psihoterapeuți, astfel încât ai posibilitatea să-ți alegi ceea ce se potrivește cel mai bine cu tine și cu programul tău. Te rog doar să nu uiți ca, înainte de a lua orice decizie, indiferent de școala din care provine psihoterapeutul, să verifici și registrul unic al psihologilor cu drept de liberă practică pe care îl găsești la https://www.alegericpr.ro/index.php/registre
Sunt foarte multe persoane care se simt jenate de faptul că trebuie să meargă la clinică și că astfel, vor fi observate de toate celelalte persoane din jurul lor sau se vor întâlni acolo cu cineva cunoscut și acesta le va judeca; psihoterapia online înlătură, astfel, aceste preconcepții cu care pot să vină unii clienți/pacienți la ședința față în față.
În plus față de ședințele realizate prin aplicațiile cu accesibilitate de comunicare video, se mai poate utiliza cu succes și comunicarea scrisă (prin e-mail sau altă formă de trimitere de mesaje scrise) în cadrul psihoterapiei online, astfel atât psihoterapeutul, cât și clientul/pacientul vor fi mult mai atenți la modul în care vor comunica, iar persoanele care au o problemă în a se exprima verbal, vor găsi astfel o cale mult mai simplă de comunicare.
Ești în căutarea unui psiholog bun? Poți să programezi cu ușurință o ședință de psihoterapie online urmând link-ul de contact.
*Barak, A., Hen, L., Boniel-Nissim, M., Shapira, N. (2008). A Comprehensive Review and a Meta-Analysis of the Effectiveness of Internet-Based Psychotherapeutic Interventions. Journal of Technology in Human Services, 26(2-4):109-160.
Haberstroth, S., Duffey, T., Evans, M., Gee, R., & Trepal, H. (2007). The experience of online couselling. Journal of Mental Health Couselling, 29, 269-282.
Shaw, H.E., & Shaw, S.F. (2006). Critical Ethical Issues in Online Couselling: Assessing Current Practices with an Ethical Intent Checklist. Journal of Couselling and Development,84, 41-53.
Trepal, H. Haberstroth, S. Duffey, T., & Evans, M. (2007).Considerations and Strategies for Teaching Online skills: Establishing Relationships in Cyberspace. Cousellor Education and Supervision, 46, 266-279.
Sursa foto: pixabay.com